AJL DAKBEDEKKING

Dakbedekking FAQ Veelgestelde vragen

Lees hier de meest gestelde vragen en onze antwoorden wat betreft alle typen dakbedekking.

dakdekkersbedrijf

De duur is van een aantal factoren afhankelijk, is het een plat of schuin dak, wat voor type dak is er gewenst en bijvoorbeeld ook hoe het weer is in die periode. Voor u en uw woning is het altijd het beste wanneer dit zo snel mogelijk uitgevoerd wordt. Om een voorbeeld te geven, voor een gemiddeld pannendak kan de klus vaak binnen een week klaar zijn. Voor platte daken geldt de stelregel dat er per dag zo’n 50 m2 per dag aangepakt kan worden.

Dat hangt ervan af, heeft u slechts een kleine lekkage die opgelost dient te worden, dan is het goed mogelijk dit tussen de buien door te doen. Heeft u geen lekkage maar is uw totale dak aan vervanging toe? Dan is het beter om te wachten op een droge periode. Dakdekken met regenachtige omstandigheden is in elk geval lastiger dan met goed weer.

Dakdekken in de winter is goed mogelijk, echter kunnen niet alle types dakbedekking verwerkt worden tijdens vorst, zo is het advies voor EPDM dit niet aan te brengen als het minder dan 5 graden is. Het beste is natuurlijk uw dak vóór de winter te laten vervangen, zo voorkomt u lekkages en weet u zeker dat u tijdens de volgende storm droog zit.

Uw dak moet minimaal 1 keer per jaar onderhouden worden, het advies is om dit zelfs 2 keer per jaar te doen. Afhankelijk van het type dak verschilt het aantal keer en de vereiste werkzaamheden. Lees deze bij de aparte daktypes.

Bitumen 470k24 dakbedekking
EPDM dakbedekking
PVC dakbedekking
Dakpannen

Vaak hebben iets oudere huizen met een uitbouw een plat dak met bitumendakbedekking. Het wordt ook wel dakleer genoemd daarbij wordt bitumen gemaakt tijdens de productie van olie (het is een bijproduct) en heeft niets met leer te maken. Het wordt steeds vaker gemengd waardoor de slechte eigenschappen (slecht tegen UV en kou) een minder grote invloed krijgen en vertraagd het verouderingsproces. Bitumendaken zijn vaak in verschillende kleuren verkrijgbaar en relatief goedkoop. Vandaar dus een veel gebruikt materiaal voor platte daken

Een plat dak heeft iets meer onderhoud nodig dan een schuin dak, er blijft vaak wel ergens een hoopje blaadjes liggen doordat het niet schuin afloopt. Dit dient twee keer per jaar schoongeveegd te worden, ook moeten de dakgoten en afvoerbuizen extra gecontroleerd worden. Zitten deze vol zal het hele dak vol met water komen te staan, waardoor zelfs de kleinste oneffenheden voor een lekkage kunnen zorgen. Daarnaast is een inspectie op scheurtjes en oneffenheden eens per jaar geen overbodig luxe. Dit kan je vaak gemakkelijk zelf doen doordat het dak plat is. Inspecteer uw dak vooral in de herfst of lente, dan heeft de temperatuur het minste invloed op het dak, en is het risico dat u het beschadigt het kleinst. Wij kunnen u natuurlijk altijd ondersteunen in uw onderhoud.

Wanneer u kapotte dakpannen ontdekt, kunt u deze het beste meteen vervangen. Wanneer u de dakpannen zelf vervangt, kunt u ook meteen verschoven dakpannen controleren en weer goed neerleggen. Onze tip is daarom, inspecteer uw dakpannen minstens twee keer per jaar! Dan weet u zeker dat er geen schade aan uw dak ontstaat.

Een dak met dakpannen gaat over het algemeen het langste mee. Toch zitten hierin ook verschillen, vooral door het materiaal en de kwaliteit van de dakpannen. Zo gaan betonnen dakpannen ongeveer 40 jaar mee en keramische dakpannen kunnen tot wel 100 jaar mee gaan (de normale levensduur gaat uit van 50 tot 60 jaar).

Heeft u nog een vraag?

Neem nu contact op!

dak